Boek architectuur

Omslag boek architectuur in Deventer tijdens het interbellum

In 2013 publiceerde de SOD in samenwerking met Corps 9 Publishers het boek Architectuur in Deventer tijdens het interbellum. Deze uitgave is geschreven door  Peter Dekker, Ria de Oude-de Wolf en Coraline Vester. De redactie werd gevormd door Ria de Oude-de Wolf en Herman Vrielink. De foto’s zijn van Erwin Zijlstra.

In Deventer staan nog heel wat panden die het verhaal vertellen van de periode tussen de twee wereldoorlogen, de jaren waarin de grondslagen werden gelegd van onze huidige samenleving. Er werden toen complete wijken gebouwd voor de fabrieksarbeiders, met scholen en kerken; soms werd daarbij de verzuiling zichtbaar, zoals in het roomse dorp rond de Vianneykerk. De elite trok naar de groene randen van de stad.

Voor de elektriciteit werd een infrastructuur aangelegd met o.a. trafohuisjes, de eerste bioscopen openden hun deuren, het centrum werd aangepast aan de auto, er kwamen laboratoria voor wetenschappelijk onderzoek.

Ook architectonisch zijn sommige panden zeer de moeite waard, met de fantasievolle kenmerken van de Amsterdamse School, zoals verrassend metselwerk en speelse raampjes of de strakke vormen van het Nieuwe Bouwen.

De fraaie foto’s van Erwin Zijlstra geven een goed beeld van dit cultureel erfgoed, mede doordat karakteristieke details extra zijn uitgelicht.

Tevens is er een fietsroute beschikbaar die u langs veel van deze gebouwen brengt: Klik hier voor fietsroute

Het boek is voor donateurs van de Stichting Oud Deventer gratis af te halen bij Herman Vrielink, Loomanstraat 20, 7416 BS Deventer, tel. 0570-622185. U kunt het boek ook thuis bezorgd krijgen tegen betaling van de verzendkosten à € 3,75, over te maken op rekening 63.16.63.002 t.n.v. Penningmeester Stichting Oud Deventer onder vermelding van ‘boek interbellum’. Het boek is voorts te koop bij de boekhandel voor de prijs van € 13,50.